Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο απολογισμός από κορυφαία δημοκρατική διεργασία υποβιβάζεται σε τυπική - γραφειοκρατική διαδικασία


Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 συζητείται σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Απολογισμός Δράσης της Διοίκησης για το έτος 2012.
Σε μια δημοκρατία ο απολογισμός θεωρείται κορυφαία διαδικασία. Οι πράξεις  και οι παραλείψεις της διοίκησης στέκονται μπροστά στην κρίση και τον έλεγχο όχι μόνο  της αντιπολίτευσης, αλλά και των πολιτών. Γι’ αυτό και η διαδικασία του απολογισμού καλείται «λογοδοσία» και είναι ανοιχτή.
Από την άλλη μεριά, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Παρατάξεις, Φορείς και ενεργοί πολίτες, για να κρίνουν με σοβαρότητα τον απολογισμό, οφείλουν να τον μελετήσουν. 


Ο απολογισμός, βέβαια, συνδέεται με τον στρατηγικό σχεδιασμό, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας, τα οποία, για να είναι ουσιαστικά, δεν μπορεί να είναι μόνον υπηρεσιακά κείμενα βγαλμένα από μια γραφειοκρατική διαδικασία.
Το θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση προβλέπει ότι σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται Επιτροπή Διαβούλευσης, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών, η οποία εισηγείται,  έχοντας γνωμοδοτικό ρόλο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιφέρειας.

Τι αποδεικνύει, όμως, το γεγονός  ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης κατά δήλωση της Διοίκησης έχει συγκροτηθεί (με καθυστέρηση δύο ετών), αλλά δεν έχει κληθεί να συνεδριάσει ποτέ;
Τι αποδεικνύει, επίσης,  το γεγονός ότι η πρόσκληση για την ειδική συνεδρίαση στάλθηκε από τις 16 Ιανουαρίου, αλλά 5 μέρες πριν τη συνεδρίαση δεν έχει ακόμη σταλεί η εισήγηση, δηλαδή το κείμενο του απολογισμού δράσης σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας;

Δυστυχώς, η πρακτική των διοικούντων την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύει την αντίληψη τους για την πολιτική δέσμευση και την λογοδοσία και εν τέλει για τη δημοκρατία.
Αποδεικνύει την αδιαφάνεια που θέλουν να καλύπτει τις πράξεις τους.

Οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας  αξίζουν περισσότερα.

1 σχόλιο:

  1. Συνεδρίαση: 31/1, ώρα 12.00.
    Αποστολή απολογισμού: 29/1, ώρα 16.11 !
    Σελίδες απολογισμού: 248 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια υπόκεινται στην έγκριση του διαχειριστή. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα γίνονται αποδεκτά. Ευχαριστιύμε