Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΚΕΠΟΘΕ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ



Με πρόταση της Παράταξης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, μετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού που ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΚΕΠΟΘΕ Α.Ε. από το 2011.


Αυτά τα χρόνια, μέσα στο Δ.Σ. αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχω καταγγείλει την αδιαφάνεια της λειτουργίας και την αναποτελεσματικότητα της δράσης του ΚΕΠΟΘΕ, ενώ παράλληλα, έχω διατυπώσει πολλές προτάσεις για την ορθολογική, διαφανή και ωφέλιμη για τους πολίτες της Περιφέρειας δραστηριοποίησή του. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Η σημερινή (27/5), όμως, συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, με τις πρωτοφανείς διαδικασίες και τοποθετήσεις, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για το ρόλο και τη λειτουργία του Κέντρου.

Στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε στα μέλη του Δ.Σ. η Πρόεδρος κα Μαυρίδου Σοφία, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας: «Έγκριση οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας χρήσης 2012. Συγκεκριμένα: α. του ισολογισμού  β. των αποτελεσμάτων χρήσης  γ. του προσαρτήματος  δ. του πίνακα διάθεσης κερδών», η ίδια η Πρόεδρος, όπως και άλλα μέλη του Δ.Σ. που ορίσθηκαν από την παράταξη που διοικεί την Π.Κ.Μ. ψήφισαν «παρών». Η εισήγηση που πραγματοποίησε η διοίκηση (!) του ΚΕΠΟΘΕ δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και το θέμα τελικά αναβλήθηκε για  επόμενη συνεδρίαση.

Είναι φανερό ότι η νέα Πρόεδρος, επιλογή του Περιφερειάρχη κου Απ,  Τζιτζικώστα, προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από την προηγούμενη περίοδο, όμως τα γεγονότα διαμορφώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα:

  1. Η κα Σ. Μαυρίδου εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του  ΚΕΠΟΘΕ  Α.Ε. στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, δηλ. την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις αρχές του 2013, Η εκλογή της έγινε μετά από πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης που περιελάμβανε επίσης την Αντιπρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τρία άλλα μέλη του Δ.Σ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντιπρόεδρος, ο Δ/νων Σύμβουλος, ο Καλλιτεχνικός δ/ντής και ο πρ. Αντιπρόεδρος μετέχουν και στην προηγούμενη και στην τρέχουσα σύνθεση του Δ.Σ. Με αυτόν τον τρόπο εκφράστηκε με παραστατικό τρόπο η συνέχεια της διοίκησης, μετά την παραλαβή της σκυτάλης από τον κο Τζιτζικώστα λόγω της έκπτωσης του Π. Ψωμιάδη.
    Τα άλλα δύο μέλη του 9μελούς Δ.Σ. εκλέγονται μετά από προτάσεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
  2. Η πρόεδρος υπέγραψε πρόσκληση για συνεδρίαση με το προαναφερόμενο θέμα, αλλά και με άλλα δύο σχετικά θέματα; «2. Έγκριση της Έκθεσης Διαχείρισης του Δ.Σ προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων – 3. Πρόσκληση ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης» -που τελικά αναβλήθηκαν- και το εισήγαγε για συζήτηση στη συνεδρίαση. Συνεπώς, είναι πρωτοφανές να δηλώνει «παρών», χωρίς μάλιστα καμιά αιτιολόγηση, σε εισήγηση που φέρει και τη δική της υπογραφή. Επίσης πρωτοφανής είναι η αναβολή (!) του θέματος για επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, κατά την οποία τρία  μόνο μέλη υπερψήφισαν την εισήγηση.

Χωρίς να στεκόμαστε στο τυπικό μέρος, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ψήφος «παρών» σε ΔΣ Ανώνυμης Εταιρείας και θεωρώντας απίθανο η στάση αυτή να προέρχεται από ανικανότητα, έλλειψη ενημέρωσης για το θεσμό που υπηρετεί ή άγνοια των καθηκόντων της,  συμπεραίνουμε ότι η Πρόεδρος επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί η αμφισβήτηση της για τη νομιμότητα με την οποία πραγματοποιείται η διαχείριση του ΚΕΠΟΘΕ.

Σ΄ αυτήν, όμως, την περίπτωση η κα Αντιπεριφερειάρχης έχει υποχρέωση να ζητήσει ΑΜΕΣΑ την παρέμβαση του εισαγγελέα, παραδίδοντας του όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

  1. Συνεχίζονται, και με τη νέα σύνθεση του Δ.Σ., να εισάγονται θέματα που υπερψηφίζονται από όλα τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης, που δείχνουν ότι η αντίληψη της «νέας» διοίκησης του ΚΕΠΟΘΕ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ουδόλως διαφέρει από την «παλιά» και χρησιμοποιείται το Κέντρο ως όχημα για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε αναθέσεις για έργα σε Περιφερειακές Ενότητες μετά την έναρξη υλοποίησης τους για παράκαμψη του δημόσιου λογιστικού, αδικαιολόγητες χορηγίες, παράτυπες και χωρίς νομική βάση προτάσεις σύναψης προγραμματικών συμβάσεων. 
  
Μετά τις σημερινές εξελίξεις, το θέμα δεν μπορεί να παραμένει στο εσωτερικό του Δ.Σ. του ΚΕΠΟΘΕ, ούτε επίσης να εξαντληθεί στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία έχει το ρόλο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Είναι απαραίτητο και ΕΠΕΙΓΟΝ να συζητηθεί η λειτουργία του Κέντρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να ενημερωθούν αναλυτικά όλες οι παρατάξεις και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και να δοθούν όλα τα στοιχεία της έως τώρα διαχείρισης του ΚΕΠΟΘΕ στη δημοσιότητα, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια υπόκεινται στην έγκριση του διαχειριστή. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα γίνονται αποδεκτά. Ευχαριστιύμε